Pages

Thursday, 13 December 2012

Trip to Bandung: Tips n Tricks



As Salam semua...

Memandangkan tahun 2012 ni ibu super duper bz, makanya (incik boss tak suka guna 'maka' dalam memo) ibu ngan ayahEkal dah rancang nk g holiday hujung tahun... we've decided to go to tempat yg bajet2 n murah2 gitew... Plan awal tahun, so we grab promo Air Asia utk ke Bandung 8-12 Dec 2012...

Tapi sebelum g bercuti, Ibu ngan AyahEkal dok godek2 tenet pasal tips bercuti ke Bandung... Kitorang memang over excited sebab tak penah pegi bercuti ke luar negara.. Ni kira macam honeymoon yang tertangguh la... (hakhak...dah keluar si debob sorang baru nak p hanimun le kononnya)

Sebelum ke Bandung make sure:


  1. Booking tiket awal! - kitorg guna khidmat Mr AirAsia..sebab murah kot..siap amik flight awal pagi..nak jimat punya pasal..haha (ke kedekut?)
  2. Booking hotel via agoda.com - kitorg booked Hotel Pop...rate pun murah je kalo booked awal..dalam RM70 satu malam..kira ok la....kalo setakat duk hotel nak tdo n nak rehat2, hotel ni memang sgt2 recommended! (next entry - cite lanjut pasal pop hotel)
  3. bawak international plug - generally soket letrik kat Bandung ade 2 pin je...
    Ini adalah penting okeh. Makesure korang beli dulu International plug. kang ada yang menanges pulak tak boleh charge henpon kat saner. Pastu meroyan guling2 sebab tak boleh charge laptop   jugak sebab nak main fesbuk...sobbsss...
  4. Booking pak supir -  kalo agak2 setakat nak melancong mcm backpackers, tak payah la boooking pak supir...kat sana byk teksi..kalo nak teksi murah bole guna angkutan kota.. kat sana kitorg guna khidmat pak ardy
  5. Makan- kalo pasal makan kat sana tak jadik masalah...macam2 korang leh bedal..masakan sunda, masakan padang, jawa..tp make sure jangan makan makanan yg jual tepi2 jalan tu melainka n perut korang tu kebal! kot nanti perut tak tahan, sepanjang hari nak memerut je tak ke naya nanti!
  6. Ubat-ubatan - Jangan lupa bawak ubat demam, selsema , sakit perut yer..lagi2 saper yang ada anak kecik, ubat2 nie sangat penting. Minyak2 pon jangan lupa. Minyak angin ngan minyak urut yg sesuai utk korang sapu kat kaki kalau sakit. Almaklom..kat saner banyak berjalan..sakit kaki tu memang tak dapat dielakkan..huhuu..
  7. Airport Tax (Passenger Service Charge-PSC) - better asingkan siap2 RP75,000 utk bayor tax..kang tak pasal2 ada yg tersadai kat airport Bandung takleh balik Malaysia!
  8. Sifir convert RP-RM - ni sangat penting okeh! kalo orang kata "semuanya RP105,000 aja buk!" takdela korang terkial2 nak tekan kalkulator bagai..kang ketara sgt korang ni pelancong...lagi dorg UP kan lg harga..Biasanya hari pertama je korang asik nk tengok list tu..lepas tu sure dh hafal dah....   
  9. kalo boleh nego harga at least separuh drpd yg dorg tawarkan..selalunya harga display tu harga mark up gila2...kalo dia tak bagi kurang, korang leh pura2 majuk smp dorg setuju nak bagi harga yg korang willing nak bayor! (ngahahahahaha!)
  10. JANGAN BAGI SEDEKAH/TIPS di pasar baru! (capital letters sebab penting sangat!) kat Bandung ni SANGAT RAMAI peminta sedekah..kalo korang bagi kat sorang, nanti tetiba ramai gile yg dtg mintak kat korang! atau pun peminta sedekah ni akan follow ke mana saje korang pegi..rimas hokeh!
  11. Tak payah bawak baju banyak2 - sebb mesti akan beli lagi kat sana.. Bawak sweter/ baju sejuk atao cardigan sebab cuaca di bandung agak dingin terutama di sebelah malam...jgn lupa bw stokin bg yg x tahan sejuk..kitorg pun bawak 2 pasang baju sorg..haha
  12. pakai kasut yg sesuai/sandal/sport shoes - kalo korang rasa kaki korang tu kental nak berjalan pakai high heels, silakan! ngahahaha
  13. Simcard  -  Jangan lupa beli simcard bila dah tiba di Bandung, aku haritu beli Simpati.. dok sana 5 hari topap lebih kurang dlm 50ribu saja.. kalau nak topap kat sana di sebut PULSA yerr... sebut topap diorg x tahu.        
  14. Bagi yang bawa anak.. xpayah la bw stroller.. buat susah jer.. Aiirport bandung tu bertangga tangga.. jenuh nk berangkut stroller.. kat pasar baru pun sama..dah la sesak.. bertangga tangga pulak tu... org ramai bersesak2.. bwa strollerr mmg susah nak jalan.. lebih baik bw baby carrier jer. Lagi satu tengok stroller jer diorg dh tau kita datag dtr luar.. lepas tu mulalah diorg nak ketok harga. 

tu je la kot setakat ni..nanti kalo teringat lagi ibu akan update lagi yek...

debob ni tdo je sepanjang kat LCCT
Seriusly, pada sape2 yg nak g bercuti tu, g la bandung...syiokk woo!!

1 comment:

  1. 1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

    PAKET MURAH PROMO "1" : RP 375.000 / 118 RM/ USD 31.25
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA : RP 425.000 / 133 RM / USD 35.5
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 525.000 / 165 RM/USD 43.75
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "4" GARUT : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN


    NEED HOME STAY
    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
    web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    facebook : adriani_ku@yahoo.com
    twitter : @supirbandung
    LINE : +62 8213 97 313 88
    cp : aulia

    ReplyDelete