Pages

Thursday, 13 December 2012

Trip to Bandung: PoP Hotel

As Salam semua...

Arini Ekal nak cite pasal hotel yg kitorg duduk masa kt Bandung... Arini biar Ekal lak  cite...tunggu Ibu hapdet lambat sgt! Takpela, ibu kan byk keje..sian ibuEkal~~

Korang nak tau tak, masa kat Bandung aritu Ekal duk kat PoP hotel Bandung..Hotel ni baru je lg siap tahun lepas. Hotel ni cantik..Ekal suka!

Ibu kata hotel ni 2 star je...harga dia pun murah...RM70/malam. Murah kan? Ibu booking hotel ni kat Agoda.com.

Hotel ni colorful..warna warni...bilik dia pun best....Ayah kata toilet dlm bilik yg kitorg duduk ni macam kapsul roket!haha...tapi Ekal suka! (suka lagi...)

hotel ni jauh sikit daripada Pasar Baru ngan Airport...dlm 20 minit gitu...yang bestnya hotel ni sebelah Mall ngan Lotte Mart..kalo Ibu lapar tgh2 malam, nanti Ibu suh AyahEkal teman Ibu g Mall carik makan...baik kan AyahEkal?hehehe

Jom layan gambar Pop Hotel

PoP Hotel Bandung
ni la bilik Ekal duduk....yg kelabu tu kapsul toilet
cantik kan?
free breakfast



Ekal suka tgk pokok kelip2

peace maktiqq!!

acu OOOO

hai....
 till then~~

Trip to Bandung: Tips n Tricks



As Salam semua...

Memandangkan tahun 2012 ni ibu super duper bz, makanya (incik boss tak suka guna 'maka' dalam memo) ibu ngan ayahEkal dah rancang nk g holiday hujung tahun... we've decided to go to tempat yg bajet2 n murah2 gitew... Plan awal tahun, so we grab promo Air Asia utk ke Bandung 8-12 Dec 2012...

Tapi sebelum g bercuti, Ibu ngan AyahEkal dok godek2 tenet pasal tips bercuti ke Bandung... Kitorang memang over excited sebab tak penah pegi bercuti ke luar negara.. Ni kira macam honeymoon yang tertangguh la... (hakhak...dah keluar si debob sorang baru nak p hanimun le kononnya)

Sebelum ke Bandung make sure:


  1. Booking tiket awal! - kitorg guna khidmat Mr AirAsia..sebab murah kot..siap amik flight awal pagi..nak jimat punya pasal..haha (ke kedekut?)
  2. Booking hotel via agoda.com - kitorg booked Hotel Pop...rate pun murah je kalo booked awal..dalam RM70 satu malam..kira ok la....kalo setakat duk hotel nak tdo n nak rehat2, hotel ni memang sgt2 recommended! (next entry - cite lanjut pasal pop hotel)
  3. bawak international plug - generally soket letrik kat Bandung ade 2 pin je...
    Ini adalah penting okeh. Makesure korang beli dulu International plug. kang ada yang menanges pulak tak boleh charge henpon kat saner. Pastu meroyan guling2 sebab tak boleh charge laptop   jugak sebab nak main fesbuk...sobbsss...
  4. Booking pak supir -  kalo agak2 setakat nak melancong mcm backpackers, tak payah la boooking pak supir...kat sana byk teksi..kalo nak teksi murah bole guna angkutan kota.. kat sana kitorg guna khidmat pak ardy
  5. Makan- kalo pasal makan kat sana tak jadik masalah...macam2 korang leh bedal..masakan sunda, masakan padang, jawa..tp make sure jangan makan makanan yg jual tepi2 jalan tu melainka n perut korang tu kebal! kot nanti perut tak tahan, sepanjang hari nak memerut je tak ke naya nanti!
  6. Ubat-ubatan - Jangan lupa bawak ubat demam, selsema , sakit perut yer..lagi2 saper yang ada anak kecik, ubat2 nie sangat penting. Minyak2 pon jangan lupa. Minyak angin ngan minyak urut yg sesuai utk korang sapu kat kaki kalau sakit. Almaklom..kat saner banyak berjalan..sakit kaki tu memang tak dapat dielakkan..huhuu..
  7. Airport Tax (Passenger Service Charge-PSC) - better asingkan siap2 RP75,000 utk bayor tax..kang tak pasal2 ada yg tersadai kat airport Bandung takleh balik Malaysia!
  8. Sifir convert RP-RM - ni sangat penting okeh! kalo orang kata "semuanya RP105,000 aja buk!" takdela korang terkial2 nak tekan kalkulator bagai..kang ketara sgt korang ni pelancong...lagi dorg UP kan lg harga..Biasanya hari pertama je korang asik nk tengok list tu..lepas tu sure dh hafal dah....   
  9. kalo boleh nego harga at least separuh drpd yg dorg tawarkan..selalunya harga display tu harga mark up gila2...kalo dia tak bagi kurang, korang leh pura2 majuk smp dorg setuju nak bagi harga yg korang willing nak bayor! (ngahahahahaha!)
  10. JANGAN BAGI SEDEKAH/TIPS di pasar baru! (capital letters sebab penting sangat!) kat Bandung ni SANGAT RAMAI peminta sedekah..kalo korang bagi kat sorang, nanti tetiba ramai gile yg dtg mintak kat korang! atau pun peminta sedekah ni akan follow ke mana saje korang pegi..rimas hokeh!
  11. Tak payah bawak baju banyak2 - sebb mesti akan beli lagi kat sana.. Bawak sweter/ baju sejuk atao cardigan sebab cuaca di bandung agak dingin terutama di sebelah malam...jgn lupa bw stokin bg yg x tahan sejuk..kitorg pun bawak 2 pasang baju sorg..haha
  12. pakai kasut yg sesuai/sandal/sport shoes - kalo korang rasa kaki korang tu kental nak berjalan pakai high heels, silakan! ngahahaha
  13. Simcard  -  Jangan lupa beli simcard bila dah tiba di Bandung, aku haritu beli Simpati.. dok sana 5 hari topap lebih kurang dlm 50ribu saja.. kalau nak topap kat sana di sebut PULSA yerr... sebut topap diorg x tahu.        
  14. Bagi yang bawa anak.. xpayah la bw stroller.. buat susah jer.. Aiirport bandung tu bertangga tangga.. jenuh nk berangkut stroller.. kat pasar baru pun sama..dah la sesak.. bertangga tangga pulak tu... org ramai bersesak2.. bwa strollerr mmg susah nak jalan.. lebih baik bw baby carrier jer. Lagi satu tengok stroller jer diorg dh tau kita datag dtr luar.. lepas tu mulalah diorg nak ketok harga. 

tu je la kot setakat ni..nanti kalo teringat lagi ibu akan update lagi yek...

debob ni tdo je sepanjang kat LCCT
Seriusly, pada sape2 yg nak g bercuti tu, g la bandung...syiokk woo!!

Tuesday, 13 November 2012

dah berlumut~~

huhuhuhu~~~

dah bersawang berlumut dah blog ni...

ibu super duper bz skrg...

takde masa nak update blog hari2..

ni dah berbulan2 tak update...

Alahaii~~~

Tuesday, 29 May 2012

Pizza Seafood

Not bad la utk first timer masak pizza...sedap gak la....ceh!!puji diri sendirk..mau termuntah tajul bace ni!haha

sedap woo!! siyes tak tipu..tapi ni kira resipi pizza versi derhaka la..sbb tak ikut 100%..hahaha..ikut sesedap tekak jek1

Resepi ni  ambil dari blog Mat Gebu,

Bahan Doh:-  :P
250 g tepung roti (high protein flour)- ibu gune tepung gandum biasa jek
130 ml air
1/2 camca teh garam
1/2 camca besar gula
1 camca teh yis (instant yeast)
1 camca besar madu
1 camca besar lemak sayur (shortening) - ni ibu tak guna
2 camca besar minyak zaitun -
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca teh oregano kering

UNTUK DOH:- Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata. Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung. Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh. Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda. tapi ibu biar dalam 40minit jek...janji dia jadik besar bganda2..haha. KAEDAH LAIN:- Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.

UNTUK TOPPING:- ibu letak inced chicken,sausage mushroom,crab meat, sederi stik, carrot,  dan cheesedale dan mozarella cheese untuk sos nya selain dari sos pizza ,(sos pizza ibu wat sendirik),perghhhh! terangkat beb!
UNTUK PIZZA:- Keluarkan doh, uli 5 minit dan letakkan doh atas dulang pizza yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Tekan2 dgn hujung jari sehingga doh memenuhi dulang tadi. Biar doh tebal sedikit di bahagian bibir dulang. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 5minit..keluar dari oven sapu sos dan bubuh Topping pilihan,bakar lagi 20minit pada suhu 180C.

TADAAAAAA!!!dah siap!

pizza seafood  versi dehaka!haha




Our 2nd Anniversary

pada ketika ini...pada tarikh ini...pada 2 tahun  yang lalu....kami telah selamat diijabkabulkan...Alhamdulillah...


perkenalan selama hampir 6 tahun berakhir dengan ikatan yang sah...

tak perlu bunga..tak perlu kek...mahupun kad...

cukup sekadar tanda ingatan dan pengahargaan...


Alhamdulillah syukur kepada Allah swt, kerana mengurniakan seorang Ketua Keluarga yang sempurna di mata hatiku…Dialah peneman hidupku.  Doaku Semoga Allah swt melimpahkan kami sekeluarga kebahagian di dunia dan di akhirat. Amin ….



PEACEE!!






Monday, 28 May 2012

PAVLOVA

seperti yang dijanjikan...hehe





BAHAN-BAHANNYA :-)
150 gram putih telur (anggaran 4 biji telur)- make sure telur tak sejuk (kena suhu bilik)
1 cawan gula kastor - ibu gune 3/4 cawan je...
2 camca besar tepung jagung
2 camca teh cuka makan
1/2 camca teh esen vanilla (kalau nak pavlova puteh, omit esen vanilla)
Whipping cream secukupnya
Strawberry, Raspberry, Blueberry dan Anggur segar secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 150C, sediakan paper cup utk buat cupcakes tu..
  2. kalo gune baking paper..buat bulatan berdiameter 6 cm sebanyak 18 bulatan menggunakan pensel, kemudian terbalikkan kertas tadi dan guna bahagian ini untuk membentuk pavlova (ini pavlova jenis comel2).Ketepikan.
  3. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula sedikit demi sedikit sambil diputar hingga kental dan berkilat. (sampai kuar tanduk!haha) Masukkan cuka makan dan tepung jagung, gaul rata adunan tadi, tapi jangan terlebih gaul( gaul guna spatula). Masukkan adunan ke dalam piping beg yang dipasang nozel bentuk bintang no.9 atau jenis bulat pun boleh... Paipkan ke dalam paper cup.
  4. Masukkan ke dalam oven, turun suhu menjadi 120C dan bakar 1 jam 20 minit. Kemudian biarkan ia sejuk dalam oven. 
  5. utk buat topping, putar whipping cream..(tips: putar whipping cream dalam keadaan dia sejuk..samada keluar je dr peti ais terus putar..ataupun, buat mcm double boiler..alas mangkuk dengan mangkuk besar yang diisi dengan air+ais) jangan terlebih putar...nnt dia jadik mentega!
  6. bila dh kental, masuukkan whipping cream dlm piping beg, hias ikut kreativiti kat pavlova cupcakes tuh..kalo wat pavlova besar, just sapu rata je...
  7. hias dengan buah-buahan segar ikut kreativiti. Sedia utk NGAP!!

Sunday, 29 April 2012

Mengidam???

sejak akhir2 ni tekak encik somi asyik nak makan makanan western jek.....dah tu nak yg home made je plak tu...kt yang melayu tulen ni sah2 la x penah masak western...

demi encik suami terchenta, ibu pun gugel la mane2 resepi yang berkenan ngan anak tekak ni ha...

memula nak pasta bolognese....DONE!

dah tu nak pizza lak....DONE!
pizza seafood..(gambo taak clear lak!huhu)
arini dia mengidam nak pavlova lak...haha
buat versi pavlova cupcakes



nasib baik menjadi...hehe

susah gak bila laki mengidam ekkk..haha

apa?mengidam ade makna?? takde makna nye....ibu x peknen ye..harap maklum...haha..Ekal tak puas manje lagi!

resipi kena tunggu next entry hokey....Ekal dah ngamuk!

~CHOW~


Monday, 16 April 2012

10 bulan suda...

semalam genap anak ibu 10 bulan...dah macam2 ragam...dah makin cerdik n byk akal!!haha..

Khamis lepas bwk cek up klinik...

Nurse: berat naik sikit je....naik 400 gram..skrg 10.6 kg...tak bagi makan ke?

Ibu: aritu dia demam campak seminggu...takde selera makan sgt mase tu...

Nurse: ooo.... dah makin tinggi haikal ni...BMI pun dah kurang... Eh??

Ibu: ape dia nurse?

Nurse: ukuran kepala dia besar....kepala besar sebelum usia...mesti banyak akal ni...haha

Ibu: (dalam hati: memang pon T__T)

dah 10 bulan ni haikal dah pandai macam2...setakat ni dah pandai tatih...bab2 meniti tu dh expert sgt dh...siap berlagak tak bagi ibu pegang dia kalo dia tgh berditi dekat sofa..hehe

aritu dah ajar berjalan...tp maju 2 tapak je...pastu DUBB!!! jatuh terduduk....!!
sejak tu dia mcm berhati2 ckit nk suh berjalan kalo org x pegang dia..

tapi bila ajak tatih, bukan main laju lg dia tatih skrg ni...tak cukup satu umah dia nk pusing!hehe

Ayah dah belikan haikal kereta PINPIN utk dia...mule2 beli x reti main...bawak bal;ik umah maktok dia, baru sehari kat sana terus expert!!mentang2 la umah maktok dia besar...luas lak tuh..puas ati main keta kat sana..:P



mase 9 bulan setengan aritu ekal demam campak...sian kat dia.. tp demam2 pun lasak tak hengat budak ni!

sian anak ibu!!

guard pintu...tak bagi kucing masuk!hahaha

haippp!!! takleh masukkK!!!    
yang paling penting, Ekal apntang nampak kamera!!hahahaha...kalo nampak je henpon ibu, ttbe wat muke comeyy dengan harapan adela org nk amik gambar dia...hehe..


layan kan je~~

CAKKK~~~

say cheseeeee~~


masam je muke!
dan yang paling penting sekali, I'VE BEEN FULLY BREASTFEEDING HAIKAL FOR 10 MONTHS!! ALHAMDULILLAH...THANK YOU ALLAH~~

THE BEST MOMENT EVER~~

Tuesday, 20 March 2012

Suami Sexy bila.....

1) boleh control marah
- tegur dengan kata² yang baik
- setiap kali isteri buat salah atau ada yang tak kena, ingatkan dalam hati "kadang² lawak jugak bini aku ni"
- jangan marah² terutama waktu penat atau tension

2) senyum manis
- perempuan cair bila tengok lelaki pujaannya senyum, tak kira walau lelaki tu rongak atau rambutnya dah nipis

3) penyayang
- sayang anak dengan cara tukarkan lampin, mandikan anak, main dengan anak dan beri isteri peluang makan dengan tenang & berehat² sekali sekala

4) belai rambut isteri
- orang lain tak berhak pandang atau sentuh rambut, hanya untuk suami saja

5) terima kasih
- 2 kata yang sangat digemari oleh orang perempuan
- kalau nak suruh isteri buat suatu perkara banyak² kali dengan hati terbuka, ucapkan banyak² terima kasih dan katakan anda menghargainya :)

mode: tengah rindu kat suami..haha...boleh??

Wednesday, 25 January 2012

GiGi KaPak suDah MuNCul!!

First 2 batang gigi ni tumbuh mase umo baru 4 bulan 1 minggu
masuk 7 bulan aritu dah keluar gigi kapak ni!huhu

peringatan untuk diri sendiri: berhati2 mase susukan ekal!haha

Doa dan Amalan bagi Ibu Menyusu

rentetan n3 tragedy...huhu...

arini ibu meng google doa ke...amalan ke...yg leh tambah kan susu...

bukan tak percaya pada milk booster, tp ibu percaya rezeki tu datangnye dr ALLAH dan usaha kita sendiri...

herew what I found...

Doa ni sesuai diamalkan untuk sape yg menyusukan anak mcm Ibu (^_^)

"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."

Surah al-Hujurat & al-Kautsar juga baik diamalkan bermula sejak mengandung lagi.., Niatkan dalam hati semoga ALLAH swt murahkan rezeki kita, anak kita dan banyakkan susu kita.Bagaimana pun jangan kita lupa juga bahawa rezeki itu semuanya datang dari Allah. Sebaiknya dibaca dan difahamkan juga tafsiran ayatnya.

Selain dari itu amalkan surah al-Baqarah ayat 60. Sambil dibaca letakkan tangan pada breast, and doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak kita dan supaya kita mampu memberikan susu yg cukup pada anak kita hingga sekurang-kurangnye umurnya 2 tahun...



Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu", (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): "Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi".

Lagi satu, amalkanlah berzikir dgn kalimah YA MATIN (Maha Sempurna KekuatanNya) 70 kali setiap hari. Waktu yg paling bagus adalah pada waktu malam dan subuh. Anda juga boleh bacakan zikir tersebut dan hembuskan ke dalam segelas air lalu diminum. Yakinlah.
 
InsyaALLAH susu badan kita akan bertambah jika kite istiqamah dgn amalan yg tersebut di atas....

sumber: http://naluriibu.blogspot.com/2012/01/doa-dan-amalan-bagi-ibu-menyusu.html

TraGedy GoNg Xi Fa CaI (2)

takde la tragedy sangat pun....

tapi EKAL DEMAM!!huhu...

ibu susah hati sangat bile ekal asyik nangis jek...langsung takmau makan...susu pun kurang...

tdo lak nk kena atas riba..kalo letak bawah kompom nangis non stop!!

terpaksa la ibu EL semalam....ingatkan cuti2 ni leh la wat stok utk Ekal...tapi HAMPEH!!

Ekal nak mengempeng je...bile tgk ibu mengepam, Ekal tarik pam tu...jeles kot..hehe

meleleh je idoung tu..alahai~~

berebut kopok ngan MakTiq nye..

walaupun demam tp still pantang nampak camera..haha


adehhh~~~

dugaan btol kali ni!

TraGedy GoNg Xi Fa CaI

Orang len beraya sakan...bercuti sakan...ibu lak sedih bangat neh!!

meh nak cite...

disebabkan cuti raye cine ni lame, ibu balik la umah tokma Ekal...tokma Ekal suh balik sebab rindu ekal...

Alkisahnya, 4 hari tinggalkan umah kat putrajaya ni, ghope2nye tiap2 hari ribut kat sini..ujan lebat bedentum dentam!

Benda yg paling ibu takut sejak dulu terjadi...umah blackout! dek ribut yg kuat tu...

abes semua stok susu Ekal cair...huhu (tgh taip ni rase nak nanges T__T)

satu besen botol 100oz lebey kena buang...huhu...sedey toksah cite la....menggigil lutut tgk susu rupenye dh basi...agaknye dh lame kot blackout...

susu yg terpaksa dibuang...huhuhu
terpaksa la bermula dari 0 balik...huhu..lps ni kire kais pagi makan pagi la..

takpela...dah takde rezeki Ekal...ibu redha je la..huhu..(nak nanges!!)T_T

demi Ekal, ibu perlu bersemangat waja untuk wat stok balik! CHAIYOKK!!! (tangan kat dada, mata pandang atas!)

Monday, 23 January 2012

Kek Oren

lame btol tak hapdet blog ni...bizi btol lately....bizi ngan budak gemben2 tu...haha

cuti gong xi fa chai ni tak gi mane pun sebab AyahEkal kursus kat Pusasda..masuk wataniah plak dah...

disebabkan banyak buah oren kat umah ni, ibu pun teringin la nak makan kek oren...haha

Bahan-bahan (ni resipi untuk loyang 9 inci)

1 biji buah oren (potong dan buang biji dan urat putih di tengah2)1 cawan minyak
1 1/4 cawan gula halus  3 biji telur
2 cawan tepung gandum*
1 sb baking powder* ( *diayak bersama )
3 sb sunquick oren

1 biji oren - kulit oren diparut
1 sude kecil esen vanila 



bahan-bahan

blend semua bahan kecuali tepung, baking powder dan esen vanila (ibu takde mixer..huhu)

masukkan tepung, baking powder (yg dh diayak) ke dlm adunan yg dh diblend tadi

adunan dah siap untuk di bakar!

bakar 40 minit pada suhu 170oc

masa untuk NGAPPP!!
(warna lain ckit sbb pencahayaan romantik sgt!huhu...)

 

Thursday, 5 January 2012

Doa Untuk Orang Yang Disayangi

DOA UTK ORG YG DISAYANGI

Ya Allah...
Jika aku jatuh cinta, Cintakanlah aku pada seseorang
yang melabuhkan Cintanya pada-Mu,
Agar bertambah kekuatanku untuk mencintai-Mu.....................
 

Ya Muhaimin..........
Jika aku jatuh cinta,
Jagalah cintaku padanya, Agar tidak melebihi cintaku Pada-Mu...........


Ya Allah,
Jika aku jatuh hati,
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya Tertaut Pada-Mu...
agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu...........
Ya Rabbani..
Jika aku jatuh hati,
Jagalah hatiku padanya,
Agar tidak berpaling pada hati-Mu...
 

Ya Rabbul Izzati.............
Jika aku rindu,
Jagalah rinduku padanya,
Agar tidak aku lalai merindukan syurga-Mu................
 

YaAllah................
Jika aku menikmati cinta kekasih-Mu,
Janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat
di sepertiga malam terakhirmu..............
 

Ya Allah............
Jika aku jatuh hati pada kekasih-Mu............
Jangan biarkan aku bertatih dan terjatuh
dalam perjalanan yang panjang menyeru manusia kepada-Mu............
 

Ya Allah,
Jika Kau halalkan aku merindui kekasihmu,
Jangan biarkan aku melampaui batas
sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepada-Mu...........
 

Ya Allah...............
Engkau mengetahui bahawa hati-hati ini telah berhimpun dalam Cinta pada-Mu..........
Telah berjumpa untuk taat kepada-Mu,
Setelah bersatu dalam dakwah -Mu ,
Telah berpadu dalam membela syariat-Mu...........
Kukuhkanlah YA Allah ikatannya..
Kekalkanlah ikatanya,
Tunjukilah jalan-jalannya.........
Penuhilah hati-hati ini dengan Nur-Mu yang tidak pernah pudar
Lapangkanlah dada-dada kami denga keimanan kepada-Mu dan
kerindahan bertawakal ke jalan -Mu 
......................................Amin Y a Rabbal Alamin...............

Petua Dimurahkan Rezeki (MESTI BACA)

Berikut adalah beberapa tips dan petua agar dipermurahkan rezeki :

1. Jangan sekali-kali lupa untuk menunaikan ibadah kepada Allah
Walau sibuk macammana sekalipun, pastikan diri kita sentiasa menunaikan perintah2 Allah. Beribadah kepada Allah, maka insyaAllah pasti diri kita akan dimurahkan rezeki dan mendapat keberkatan.
Allah (SWT) tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-
Nya dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan
membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.)
2. Memperbanyak istighfar
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan
Allah (SWT) , yang menjadi sebab Allah (SWT) jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba.
Sabda Nabi s.a.w.:
“Barang siapa memperbanyak istighfar maka Allah (SWT) s.w.t akan
menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yang tidak disangka.” (Riwayat Ahmad,
Abu Daud, an-Nasa’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abdullah bin Abbas
r.a.)
3.Tinggalkan perbuatan dosa
Istighfar tidak laku di sisi Allah (SWT) jika masih buat dosa. Dosa bukan
saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sabda Nabi s.a.w. :
“… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa
yang dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)
4.Berzikir dan Sentiasa ingat Allah (SWT)
Banyak ingat Allah (SWT) buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah (SWT) beri kepada orang beriman. Firman-Nya:
“(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan
mengingati Allah (SWT) . Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah (SWT) hati menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)
5.Berbakti dan mendoakan ibu bapa
Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar
siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah
berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan.
Baginda s.a.w. juga bersabda:
“Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan
Allah (SWT) akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim)
Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w. :
“Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya
nescaya terputuslah rezeki (Allah (SWT) ) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami)

6.Berbuat baik dan menolong orang yang lemah
Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembirakan
dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w. :
“Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana
orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)
7.Tunaikan hajat orang lain
Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah (SWT) lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.:
“Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah (SWT) akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)
8.Banyakkan berselawat
Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita
tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan,
kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan
terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.
9. Buat kebajikan banyak-banyak
Ibnu Abbas berkata:
“Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan
rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain.
Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati,
melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”
10.Bangun pagi awal (Jangan tidur sampai tengahari)
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian
sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang membaca keberkatan dan murah rezeki.
10.Bangun awal pagi (Jangan tidur sampai tengahari)
Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian
sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang membawa keberkatan dan murah rezeki.
11.Menjalin silaturrahim
Nabi s.a.w. bersabda:
“Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)
12.Selalu berada dalam keadaan berwuduk
Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah (SWT) . Baginda s.a.w. bersabda:
“Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah (SWT) akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)
13.Selalu Bersedekah
Sedekah mengundang rahmat Allah (SWT) dan menjadi sebab Allah (SWT) buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam:
“Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah (SWT) azza wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah (SWT) membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah (SWT) menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari Anas r.a.)
14.Selalu bangun solat malam (tahajud)
Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah (SWT)
15.Selalu menunaikan Solat Dhuha
Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah (SWT) dalam hadis qudsi:
“Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau malas mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya.” (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)
16.Bersyukur kepada Allah (SWT)
Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah (SWT) . Lawannya adalah kufur nikmat. Allah (SWT) berfirman:
“Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras.” (Ibrahim: 7)
Firman-Nya lagi:
“… dan Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersyukur.” (Ali Imran: 145)
17.Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu
Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.
Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah (SWT) lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.
Salah satu nama Allah (SWT) , al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca “Ya Allah (SWT) ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah (SWT) , bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya `Alim.”
Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.
18.Selalu berdoa dan meminta pertolongan daripada Allah
Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah (SWT) , penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah (SWT) suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.
mohonlah kepada Allah...
mohonlah kepada Allah...
19.Berusaha dan berikhtiar sehabis baik
Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah (SWT) berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah (SWT) beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim).
Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas. Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yang haram, dan sebagainya.
20.Bertawakal dan meletak sepenuh harapan hanya kepada Allah
Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah (SWT) . Firman-Nya:
“Barang siapa bertawakal kepada Allah (SWT) , nescaya Allah (SWT) mencukupkan (keperluannya) .” (At-Thalaq: 3)
Nabi s.a.w. bersabda:
“Seandainya kamu bertawakal kepada Allah (SWT) dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at- Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)
Kesemua yang disebutkan di atas adalah amalan-amalan yang membawa
kepada takwa. Dengan takwa, Allah (SWT) akan beri “jalan keluar (dari
segala perkara yang menyusahkan) , dan memberinya rezeki dari jalan
yang tidak terlintas di hatinya.” (Rujuk At-Talaq: 2-3)
Pendek kata, bagi orang Islam, untuk murah rezeki dalam ertikata
yang sebenarnya, kuncinya adalah melaksanakan ibadah dan amalan-amalan yang menambahkan ketakwaan kepada Allah.
Amalan-amalan takwa ini menjadi sebab jatuhnya kasih sayang Allah (SWT) , lalu Allah (SWT) limpahi hamba-Nya dengan keluasan rezeki dan rasa kaya dengan pemberian-Nya.
Sekian, semoga kita semua dimurahkan rezek...AMIINNNN...

sumber:blog pakar how to

~Senyum di Pagi Hari~

haha..tajuk tak leh blah...

sebenarnya senyum sebab tertarik dengan jawapan Ustaz Azhar Idrus...alaa...ustaz glamer tu..hehe

Soalan sang suami:
"ustaz, kenapa wanita suke berbelanje? istri saya janji, sekali ni je...sekali ni je... tapi beli gak!"

jawapan sempoi sang Ustaz:
"wanita macam budak2...suke membeli...contohnye budak2...pantang nampak mainan terus je nak...padahal mainan dah banyak dah kat umah...

macam tu juga wanita...padahal baju, kasut, handbag dah pebuh satu almari...yang tak pakai lagi pun ada....tapi nak beli lagi..sebab apa..sebab wanita suke kan benda yang cantik...


MEMANG TUGAS SUAMI CARI DUIT, ISTERI HABISKAN DUIT...
kalo bukan isteri yang habiskan duit, siapa lagi.....kalo bukan isteri yang nak beli periuk, kuali dan lain2..siapa lagi?

SUAMI JANGAN MARAH...ISTERI BESAR JASANYA....
tolong beranakkan, tolong jaga anak2...tolong basuh baju, kemas rumah, memasak, dll.."

ibuEkal:harap2 la ayahEkal bace post ni...hahaha (sambil terenyum)

Tips Didik Anak Cemerlang

Berikut petua yang mungkin boleh digunakan ibu bapa untuk mendidik anak :

  1. Mendidik anak dengan pesanan dan arahan setiap hari, bersesuaian dengan tindak-tanduk serta amalan yang ibu bapa inginkan. Jangan sesekali bosan memberi pesanan kepada anak. Menurut satu kajian, piawaian memberi pesanan dan arahan kepada anak setiap hari adalah 200 kali bagi membentuk rutin kehidupannya.
  2. Banyakkan bercerita dengan anak mengenai perkara yang baik. Cerita boleh diambil daripada Al-Quran, kisah rasul dan sahabat. Malah, ibu bapa boleh mereka cerita sendiri kerana yang penting, ia mestilah boleh dijadikan teladan.
  3. Selalu bersoal jawab dengan anak-anak secara istiqamah (berterusan). Bertanya anak hal yang dilaluinya sepanjang hari dan sentiasa berusaha menjawab soalan mereka secara hikmah.
  4. Mengasuh anak melalui nasihat dan teguran. Nasihat dan teguran berlainan sedikit dengan pesanan dan arahan yang perlu dilakukan setiap hari. Nasihat dan teguran dibuat sesekali saja supaya anak tidak cepat bosan.
  5. Nasihat dan teguran adalah lebih menjurus kepada pembentukan akidah, ibadah, amalan harian, akhlak, tanggungjawab dan seumpamanya. Banyakkan bermain dan bergurau dengan anak serta sentiasa selitkan unsur nasihat yang bermanfaat.
  6. Banyakkan memberikan latihan dan tugasan kepada anak termasuk kerja di rumah. Tugasan diberikan mengikut usia, tahap kemampuan dan kesesuaiannya dengan jantina anak.
  7. Pantau kerja dilakukan dan jangan kutuk anak jika mereka buat salah sebaliknya jika memuji, biarlah berpada-pada.
  8. Amalan dan tindak tanduk ibu bapa menjadi contoh kepada anak. Ibu bapa sederhana memberitahu anak apa yang mereka perlu lakukan. Ibu bapa yang baik memberikan penjelasan mengenai apa yang diminta anak itu lakukan.
  9. Ibu bapa yang cemerlang memberikan contoh sesuatu perkara yang diberitahu dan dijelaskan kepada anaknya manakala ibu bapa misali sentiasa menggerakkan anaknya untuk menjadi manusia cemerlang. Menurut kajian pakar psikologi, galakan untuk anak harus diberikan 80 peratus manakala 20 peratus lagi untuk amaran. Galakan menjadikan anak lebih ceria di samping menjurus ke arah individu cemerlang.
  10. Ambil berat kebajikan anak. Ibu bapa perlu tunaikan hak anak sewajarnya dan menyediakan keperluan yang munasabah untuk anak sesuai dengan kemampuan ibu bapa itu.
  11. Ibu bapa boleh menggunakan firasat dan gelombang minda dalam mendekati anak. Tidak perlu tunggu anak bercerita apabila mereka berdepan dengan masalah.
  12. Menjana keyakinan dan kekentalan diri anak. Ulama dan ahli psikologi menyarankan antara perkara yang boleh dilakukan dan dilatih kepada anak termasuk mengajar menyimpan rahsia, latih mereka berpuasa serta membentuk kemahiran sosial anak, contohnya berkawan dengan betul.
  13. Luaskan ruang lingkup pembacaan anak-anak serta mengajar mereka cara membuat keputusan yang baik.
  14. Kenal pasti kecenderungan dan minat anak. Selain daripada memerhatikan sendiri anak-anak, boleh bertanya pada guru atau rakan mengenai hobi mereka kerana mungkin ada yang terlepas pandang.
  15. Pupuk minat mereka supaya mereka selalu gembira kerana anak yang ceria mudah menjadi insan cemerlang.
sumber: harian metro